Zavart okoz a munkáltatók körében, hogy a román kormány átruházná a tb-járulék kifizetését a munkavállalóra. Szakemberek szerint a kormány nem szólhat bele a magáncégek bérpolitikájába.

A romániai vállalkozók már javában készítenék elő a jövő évi terveiket, jelenleg azonban teljesen tehetetlenek, hiszen a kormány által több ízben meglebegtetett, nagyrészt a Tudose-kabinet programjában (a fotón a miniszterelnök) is szereplő intézkedések kapcsán teljes a bizonytalanság – írja a Krónika.

Hosszú ideje foglalkoztatja a közbeszédet a kormány terve, hogy 2018. január 1-jétől ne a munkáltató, hanem a munkavállaló fizesse be a tb-járulékot az államkasszába.

Az alkalmazottak attól tartanak, hogy emiatt csökkenni fog az az összeg, amit hazavisznek, a vállalkozók pedig aggódnak amiatt, hogy nekik jelent majd többletterhet az intézkedés.

Ionuț Mișa pénzügyminiszter bejelentette: a kormány olyan előíráson dolgozik, amely egy időre a jelenlegi szinten fagyasztaná be a bruttó béreket, így véve elejét annak, hogy a jelenleginél kevesebbet kapjanak kézhez az alkalmazottak.

A bejelentés tovább fokozta a felfordulást, a vállalkozók ugyanis rögtön leszögezték, hogy a kormány nem szólhat bele a magáncégek bérpolitikájába. Ha a kabinet meghozza az intézkedést, megszegi Románia alkotmányát.