A 2018. május 25-31. között megrendezésre kerülő Európai rákellenes hét alkalmából az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) közzéteszi a daganatos megbetegedéssel érintett munkavállalók és munkahelyek egész Európára gyakorolt hatását feltáró projekt legfrissebb eredményeit.

A kiadványok olyan eszközöket, gyakorlatokat, politikákat és beavatkozásokat azonosítanak, amelyek elősegíthetik a daganatos megbetegedések túlélőinek sikeres rehabilitációját és munkába való visszatérését.

A munkanélküliség az egyén jóllétére és pénzügyi helyzetére gyakorolt hátrányos hatások mellett súlyos gazdasági következményekkel is jár a vállalkozásokra és a társadalom egészére nézve.

Minden évben mintegy 1,4 millió munkaképes korú embert diagnosztizálnak daganatos megbetegedéssel Európában. Bár ezeknek a betegeknek nagy része képes folytatni a munkát, a munkahelyre visszatérési arány 18 hónap után mindössze átlagosan 64 százalék, és a daganatos megbetegedést túlélők 1,4-szer nagyobb valószínűséggel lesznek munkanélküliek és háromszor nagyobb valószínűséggel részesülnek rokkantsági ellátásokban.

„,Az egyén jóllétére és pénzügyi helyzetére gyakorolt hátrányos hatások mellett a munkanélküliség a vállalkozások és a társadalom számára is súlyos gazdasági következményeket jelent” – mondja Christa Sedlatschek, az EU-OSHA ügyvezető igazgatója. „Ténylegesen az Európai Uniót a daganatos megbetegedések eredményeként kieső munkanapok miatt érő teljes gazdasági veszteséget 2009-ben 9,5 milliárd euróra becsülték. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a vállalatok hatékony stratégiákat valósítsanak meg annak érdekében, hogy segítsék munkavállalóik munkába való visszatérését a daganatos megbetegedés diagnosztizálását követően.”

A daganatos betegségek túlélői gyakran pszichológiai problémákat tapasztalnak, mint például a depresszió és a szorongás, valamint fizikai tüneteket, különösen fáradtságot. Ezek az egészségügyi problémák csökkenthetik munkaképességüket, és a munkatársak negatív hozzáállásával járhatnak. A tudományos bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a több területen történő beavatkozások, például a fizikai és szakmai rehabilitációs intézkedések és tanácsadás együttes alkalmazása segíthetik a munkába való sikeres visszatérést.

Példa a helyes gyakorlatra

Az Egyesült Királyságban a Macmillan Cancer Support által működtetett „Working through cancer” (Daganatos betegek munkában) program egy különösen innovatív beavatkozás példája. Ez az átfogó program az erőforrások széles körét kínálja — az online információktól és e-learning oktatási moduloktól a telefonos támogatásig és vállalaton belüli képzésekig —, amelyek kifejezetten a munkavállalók és családtagjaik, a munkaadók, a HR-vezetők és az egészségügyi szolgáltatók igényeihez igazodnak. A program egyik célja annak biztosítása, hogy a munkáltatók megértsék, milyen előnyökkel jár a munkavállalók aktív támogatása abban, hogy kezelés után visszatérjenek a munkahelyekre.

Ajánlások

  • Jogszabályokat kell kidolgozni, amelyek minden vállalkozás számára kötelezővé teszik a munkába való visszatérést segítő programok felkínálását a munkavállalók számára, melyhez támogatást kell nyújtani, különösen a mikro- és kisvállalkozások számára.
  • A munkába való visszatérést segítő hatékony intézkedésekhez elengedhetetlen a korai beavatkozás és a megfelelő kommunikáció valamennyi érdekelt fél között, és a programok munkavállalói igényekhez igazítása.
  • A munkába való visszatérést segítő programokat integrálni kell a vállalati politikákba, és elegendő időt és forrást kell biztosítani a daganatos megbetegedéssel és a munkába való visszatéréssel kapcsolatos információk nyújtásához.
  • Törekedni kell a daganatos megbetegedés után visszatérő munkavállalók iránti pozitív hozzáállás ösztönzésére.

További részletek és hivatkozások

az ügynökség oldalán.