Tíz munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, 10 cégből azonban csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak – írja Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.

Tíz cégből 3 figyel munkaügyeire, miközben 10 munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e az előírásoknak, munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár ez a cégek körében is köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak – kezdi friss bejegyzését Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.

A munkaügyi vizsgálatokra elsősorban a korábbi tapasztalatok alapján a visszaélésekben jobban érintett szektorokban, célzottan kerül sor, de a jogszabályi megfelelés és a dolgozók szabályos bejelentésének ellenőrzése bármikor, bármelyik munkáltatónál megtörténhet.

A munkaügyi audit még a hatósági ellenőrzés előtt feltárhatja a hibákat

Az idei első félévben végzett vizsgálatok NGM által közzétett adatai alapján a vizsgált munkavállalók kétharmadát érintette valamilyen szabálytalanság. Az esetek negyedében a nyilvántartással, ötödében a pihenőidővel, illetve a munkabérrel kapcsolatos jogsértéséket tártak fel a munkaügyi ellenőrök. A bejelentés nélküli foglalkoztatás minden nyolcadik munkavállalót érintett.

Saját, hazai vállalatok körében elvégzett őszi felmérésünk szerint körülbelül a cégek harmada monitorozza időről időre munkaügyi területének megfelelő működését, a vállalkozások kétharmadánál ilyen jellegű ellenőrzésre nem kerül sor.

Az eseti, belső ellenőrzések aránya úgy tűnik a cégmérettel arányos; amíg a kisebb cégek közül csupán minden tízedik végez ilyen auditot, a 100 fő feletti cégek – amelyek egyben TB kifizetőhelyek is – esetében tízből hat ellenőriz. Vélhetően utóbbi körben kevesebben is akadnak fel a rostán.

Munkaügyi bírságok és szankciók – A fokozatosság elve érvényesül

A hatóság az év első felében 100 millió forint bírságot szabott ki, illetve túlnyomórészt írásban hívta fel az érintett munkaadók figyelmét a hiányosságokra; a bérfizetés csúszására, elmaradására, a nyilvántartási rendszerek problémáira. A munkaügyi hatóság a problémás esetekben utóellenőrzést is végez, ellenőrzi, hogy a kifogásolt hiányosságokat a cég pótolta-e, ezzel is ösztönözve a transzparens, a szabályoknak megfelelő működést.

Sokféle, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmény van a rendszerben például a FEOR-számhoz, vagy az életkorhoz kapcsolódóan, a szociális hozzájárulási járulék aránya is csökkent. Mindezért némileg meglepő, hogy miközben jobb feltételekkel lehet ma alkalmazni egy munkavállalót, mint pár évvel ezelőtt, a fekete foglalkoztatás aránya egyes ágazatokban továbbra sem javult.

5 lépésben a munkavállaló is ellenőrizheti, hogy bejelentette-e munkáltatója!

A dolgozók maguk is ellenőrizhetik, hogy bejelentésük szabályosan megtörtént-e.  Amennyiben a munkavállaló regisztrált a https://magyarorszag.hu felületre és van érvényes Ügyfélkapu elérése az alábbiakat kell tennie:

1. Lépjen be https://magyarorszag.hu felületre.

2. A jobb oldali menüsávban válassza ki a felsorolás 4. pontját: TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások. Ide érkezik.

3. Kattintson a szürke gombra a középső oszlop tetején: Használom a szolgáltatást.

4. A megnyíló ügyfélkapu felületen jelentkezzen be, innen a rendszer automatikusan továbbirányítja az OEP felületére.

5. A bal menüsorból válassza ki: Biztosítási jogviszony, majd adja meg TAJ számát.

A megnyíló eredményablakban részletesen végignézhető a munkavállaló egész élettörténete: hol volt bejelentve, mikortól meddig az alábbi adatok alapján:

  • TAJ
  • Születési név
  • Születési dátum
  • Nyilvántartási szám | Bejelentő név | FEOR | Jogosultság kezdete |Vége

Amennyiben valamilyen adat nem egyezik, a munkavállaló jelezheti ezt közvetlenül a felületen keresztül!