A munkanélküliség csökkentése kell, hogy legyen a második legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni fellépés után – véli az európaiak többsége.

Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy a magyarok háromnegyede szerint az Uniónak többet kell tennie a munkanélküliség csökkentéséért. Az EP foglalkoztatási szakbizottságának elnöke, Thomas Händel arra kérte az uniós vezetőket, hogy ösztönözzék a befektetéseket és tegyenek lépéseket a minőségi, fenntartható foglalkoztatásért.

Rekord alacsony a munkanélküliségi ráta az EU-ban

A munkanélküliségi ráta 8,6 százalék, 2009 óta most a legalacsonyabb az Eurostat adatai szerint Európában, a fiatalok körében 18,6 százalék. Komoly eltérés van azonban az egyes tagállamok között, Csehországban 4 százalék a mutató, míg Görögországban 24 százalék. Magyarország az élmezőnyhöz tartozik 5,5 százalékkal.

A magyarok többsége szerint is erőteljesebb uniós fellépés kell

Az Eurobarometer legújabb felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett európaiak háromnegyede szerint a munkanélküliség csökkentése kell, hogy legyen a második legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni fellépés után.

A magyar válaszadók mintegy háromnegyede szerint az uniónak többet kell tennie a munkanélküliség csökkentéséért.

Az Európai Parlament és az EU szerepe

Az Eurobarometer felmérésének eredménye kapcsán Thomas Händel (baloldai, német), az EP foglalkoztatási szakbizottságának elnöke elmondta: „Az eredmény azt mutatja, hogy az EU alapításának célja, hogy megakadályozzon egy újabb háborút, már nem elegendő. Európa új mozgatórugója a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése, a munkanélküliség és a szegénység felszámolása kell, hogy legyen. Négyből egy ember az OECD által meghatározott szegénységi határon, vagy azalatt él és a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében még mindig túl magas. Emellett a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet miatt egyre többen kételkednek abban, hogy a szorosabb gazdasági együttműködés vezet majd a fellendüléséhez”.

Jean-Claude Juncker elnök a bizottság három fő prioritásának egyikeként nevezte meg a munkanélküliség csökkentését, az Európa 2020, az EU növekedési stratégiájának fő céljait pedig többek között a foglalkoztatás, az innováció, az oktatás és a társadalmi befogadás területén határozták meg.

Az Európai Parlament februárban fogadta el a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) átalakító javaslatot, amelynek célja, hogy a munkaerőpiaci kereslet és kínálat jobb párosításával segítse a munkanélküliség elleni küzdelmet.

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés azért indult, hogy kiemelt támogatást nyújtson a 25 év alatti fiataloknak azokban a régiókban, ahol az ifjúsági munkanélküliség 2012-ben meghaladta a 25 százalékot.

A júliusi plenáris ülésen az EP-képviselők állásfoglalást fogadtak el, amelyben felszólítják a bizottságot, hogy frissítse az EU hosszútávú költségvetését úgy, hogy jobban megbirkózzon a munkanélküliség támasztotta kihívásokkal – olvasható a parlament közleményében.