Tavaly csaknem ötödével nőtt a kölcsönzött munkavállalók száma, a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásoknál is mind nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány. Egyre nehezebb és költségesebb a szakképzett dolgozók felkutatása.

Egyre gyakrabban fordulnak a cégek a dolgozók kölcsönzésével foglalkozó vállalkozásokhoz. Tavaly közel 125 ezer embernek volt közvetlen kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, amely 19,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság. A trend nem meglepő, hiszen országos szinten már százezres nagyságrendű a betöltetlen álláshelyek száma – mondta a lapnak Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. Egyre szélesebb területen zajlik a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása, mivel számos cég a betöltetlen álláshelyeinek egy részére is kölcsönzött munkatársakat állít be.

A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a kölcsönzés továbbra is jellemzően a fizikai munkakörökben fordul elő. A kölcsönzöttek 88,4 százaléka végez fizikai, elsősorban betanított vagy szakmunkát, többségében a feldolgozóiparban. A szellemi foglalkoztatottak főként a bankoknál, biztosítóknál helyezkednek el asszisztensi, titkárnői pozíciókban, illetve a nemzetközi szolgáltató központokban (SSC) az ott jellemző munkakörökben – tette hozzá Fekécs László, az Adecco kiemelt ügyfelekért felelős vezetője. Az sem egyedi eset, hogy egy cég a kulcsmunkatársait, vezetőit is kölcsönzéses formában foglalkoztatja.