Magyarország csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multilaterális adóegyezményéhez. A dokumentumot Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár írta alá az OECD miniszteri értekezletének margóján, több mint 65 országgal együtt, Párizsban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a most aláírt adóegyezmény az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás megelőzése érdekében hozott, adóegyezményekhez kapcsolódó intézkedések végrehajtását hivatott világszerte megvalósítani. Az adóegyezmény legfontosabb hozadékainak egyike, hogy az adóelkerülés elleni szabályok széles körben, rövid idő alatt beépülhetnek a kétoldalú adóegyezményekbe, gátat szabva ezzel az adóoptimalizálási stratégiáknak.

Az OECD becslése szerint a multinacionális vállalatok az ilyen stratégiákkal évente, globálisan 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót. A multilaterális adóegyezménnyel egy olyan új többoldalú jogi eszköz jött létre, amely lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD modellegyezmény változásai alapján anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni. 

Így lehetőség nyílik az OECD adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, röviden BEPS) elleni 15 pontból álló akcióterve eredményeinek mielőbbi végrehajtására. Az akcióterv célja, hogy támogassa a kormányokat a társadalmi szükségleteknek megfelelő adóbevételek biztosításában, megőrizve az üzleti szektor számára nyújtandó beruházáshoz és növekedéshez szükséges kiszámítható környezetet – ismerteti közleményében a szaktárca. (MTI)