Nem változott az orosz álláspont: Ankarának el kell ismerni a felelősségét az orosz vadászgép lelövéséért, s akkor lehet szó a kapcsolatok helyreállítására – mondta a parlament felsőházi elnöke.

Moszkva és Ankara kapcsolatai finoman fogalmazva is hagynak kívánni valót maguk után – mondta Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházi elnöke pénteken.

Matvijenko közölte, hogy Moszkva kész bármelyik pillanatban megkezdeni kapcsolatainak helyreállítását Törökországgal. Hogy erre mikor kerül sor, az csak Ankarán múlik. Az alapfeltétel ugyanis nem változott, a Kreml ragaszkodik hozzá, hogy Ankara ismerje el felelősségét az orosz vadászbombázó lelövéséért, és kérjen bocsánatot.

Nem tudni, hogy a politikus miért tartotta fontosnak éppen most közölni mindezt, hiszen maga is emlékeztetett rá: semmi jelét nem látják, hogy Törökország hasonló készülne. (Egy török vadászgép azért lőtt le egy orosz harci gépet, mert az a szíriai bevetése után megsértette az ország légterét.)

Oroszország és maga Vlagyimir Putyin államfő is többször felszólította már a török elnököt a bocsánatkérésre. Erdogan legutóbb február végén tett említést az ügyről egy interjúban, amikor azt mondta: sajnálja, hogy egy vadászgép elvesztése miatt Oroszország olyan jó barátját is elveszítette, mint Törökország. A török államfő hangsúlyozta: Ankara nem ellensége Moszkvának, de Törökország mindenkivel szemben megvédi függetlenségét.

A befagyasztott orosz-török kapcsolatoknak egyelőre az idegenforgalom a legnagyobb vesztese, orosz turisták nem utazhatnak szervezett csoportokkal a tengerparti üdülőhelyekre. Gazdasági téren viszont történt elmozdulás. Ahogy beszámoltunk róla, a Seremetyevói nemzetközi repülőtér bővítésére kiírt tendert egy török cég nyerte – erről itt olvashat.