Bár Oroszország felkészül az alacsony olajárakra, Moszkvában azzal számolnak, hogy előbb-utóbb többet kérhetnek az olajért.

A tartósan alacsony olajár visszaveti a beruházási kedvet, amely inkább előbb, mint utóbb a termelés csökkenéséhez vezet, ez pedig maga után vonja az árak emelkedését. Legalábbis ez a véleménye Arkagyij Dvorkovicsnak.

Az orosz kormányfő-helyettes a Rosszija-24 tévé csatornának nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország a költségvetését a hordónkénti 50 dollár alatti árra lövi be. Moszkva abban is biztos, hogy jó ideig nem számolhat 100 dolláros árral, elsősorban az OPEC-országok üzletpolitikája miatt.

Az OPEC-államok jelenleg napi 31-32 millió hordó olajat termelnek ki, s december elején Bécsben úgy döntöttek, hogy nem fogják vissza a termelést. Ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az olajár decemberben 11 éves mélypontra zuhant, 36 dollárra.

Az árak alakulását befolyásolhatja, hogy az Egyesült Államok negyven év után ismét exportál kőolajat, az első üzletet meg is kötötték Hollandiával.