Oroszország szerint minél előbb meg kell oldani a Szaúd-Arábia és Irán közötti konfliktust, ezért Moszkva azonnal kész közvetíteni a két ország között.

Moszkva veszélyesnek tartja, hogy Szaúd-Arábia és Irán között komoly feszültség van, ezért a Kreml közölte: kész közvetíteni a két ország között, s ehhez az orosz fővárosban is kész a tárgyalásokra.

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, mert Teheránban vasárnap megtámadták a szaúdi nagykövetséget. A konfliktus oka, hogy Rijád kivégeztetett egy síita főpapot, mondván: tevékenységével veszélyeztette a nemzetbiztonságot.

A szaúdi döntéshez csatlakozott hétfőn Bahrein is, Szudánban pedig bejelentették, hogy azonnali hatállyal kiutasították az iráni nagykövetet és távozásra szólították fel az iráni diplomatákat.

Külföldi források megjegyzik, hogy Bahrein és Szudán is tagja annak az arab szövetségnek, amely Szaúd-Arábia vezetésével alakult a nemzetközi terrorizmus ellen. Az arab NATO-nak aposztrofált szervezetbe nem lépett be Irán, amely Szaúd-Arábia fő ellenlábasa a térségben. Közvetítő szerepet játszana az Egyesült Államok is.

A vallási háborúval fenyegető események hatására emelkedett a két fő kőolajtípus jegyzése, a Brenté 1,8, a WTI-é 1,65 százalékkal nőtt.