A Kreml abban reménykedik, hogy az ukrán miniszterelnök lemondása után szóba kerülhet a minszki megállapodás végrehajtása. Kijevben folytatódik a politikai sakkjátszma.

Moszkva szerint egyértelműen Kijev akadályozza a kelet-ukrajnai békemegállapodás, a Minszk-2 egyezmény végrehajtását. (Ukrajna szerint ezért az orosz kormány a felelős.) Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a lemondását a parlamentnek kedden benyújtó Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő befagyasztotta a megállapodás végrehajtását.

Peszkov moszkvai sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy bár a dokumentumon ukrán részről Petro Porosenko államfő aláírása szerepel, Ukrajnában a végrehajtó hatalom vezetőjeként, Jacenyuk politizálása volt a döntő ebben a kérdésben.

A szóvivő azzal kapcsolatban nem mondott véleményt, hogy Jacenyuk után Moszkva várhat-e javulást általában az orosz-ukrán kapcsolatokban. A Kreml már napokkal korábban jelezte, hogy az ukrán kormányválság megoldásával kapcsolatban nincsenek illúziói.

Az ukrán politikai sakkjátszma eközben javában tart. Porosenko jó ideje szemben állt Jacenyukkal, ám hosszú hetekig hagyta, hogy fenn maradjon a képlékeny helyzet. Az csak kapóra jött az államfőnek, hogy Jacenyuk váratlanul mégis a visszalépés mellett döntött, így kevesebb figyelem jut Porosenko offshore céges „Panama-aktáinak” kiteregetésére.

Kijevben készpénznek veszik, hogy az új kormányfő a jelenlegi házelnök, Volodimir Hrojszman lesz. Az is biztosnak látszik, hogy egyelőre a helyén marad Natalja Jareszko pénzügyminiszter. Ő előrébb lépett volna első számú miniszterelnök-helyettesnek, ám erre most nem kerül sor. A pénzügyminiszternek kiszemelt szlovák politikus, Ivan Miklos ugyanis a hétfői hírek szerint visszakozott, és továbbra is csak tanácsadói feladatokat látna el az ukrán kormány mellett.