Elképzelhető, hogy az orosz-török feszültség miatt Oroszország mégis visszatér a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének eredeti tervéhez – állítják bolgár források. Moszkva cáfolta a hírt.

Egy évnyi szünet után Oroszország visszatérhet a Déli Áramlat megépítéséhez – közölte hétfőn a bolgár Sztandart napilap. Az újság a bolgár miniszterelnökre hivatkozik, úgy tudják, hogy Bojko Boriszov erről tárgyalt szűk körben. A hírt néhány órával később cáfolták hivatalos bolgár körökben, ahogy az orosz energetikai minisztérium is közleményt adott ki, amelyben azt írták: a Déli Áramlat ügye ott tart, mint korábban, vagyis nem történt változás, nem vették elő újra a tervet.

A Déli Áramlattal kapcsolatos munkákat Moszkva 2014. decemberében függesztette fel, éppen a Bulgáriával kapcsolatos problémák miatt, valamint arra hivatkozva, hogy „nagy az ellenállás Európa részéről”. A Gazprom nagy üzletének helyébe akkor a Török Áramlat került. Ám Moszkva és Ankara között feszültté vált a kapcsolat egy orosz harci gép lelövése miatt, s ezért elképzelhető, hogy a Déli Áramlat most ismét napirendre kerül.

A gázvezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lenne, az útvonal, Ukrajna kikerülésével, Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián át vezetne Olaszországig és Ausztriáig.