A szőlőtermelők és a pincészetek bizakodva várják a szüretet. Ha a következő hetekben nem lesz túl szélsőséges az időjárás, a mennyiség és a minőség szempontjából is kiemelkedő évjárat születhet.

Nagyobb növényegészségügyi problémák, járványok nem voltak az idén – mondta a Magyar Időknek Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A növények országszerte jó állapotban vannak, egészségesek a fürtök. A következő hetek időjárása azonban még nagyban befolyásolhatja a szüret kimenetelét.

– A nagy kérdés most az, hogy milyen lesz a nyár végi, ősz eleji időjárás, hiszen ez az, ami jelentősen meghatározza a szőlő minőségét – emelte ki.

A szakember szerint kiegyensúlyozott időre lenne szükség, amikor a megfelelő mennyiségű napsütéses órákhoz elegendő csapadék társul. Extrém szárazság esetén könnyebb fürtök kerülhetnek a puttonyokba, amelyekből kevesebb mustot tudnak préselni, így borból is kevesebb kerülhet a hordókba.

A túlnyomóan csapadékos idő sem tesz jót a szőlőnek, hiszen ilyenkor megnő a gombás fertőzések, elsősorban a rothadásos típusú megbetegedések kockázata, ami minőségi romlást okozhat.

A szőlőfelvásárlásra vonatkozó, nemrég bevezetett piacszervezési intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a cél az volt, hogy alulról építkezve szabályozza a felvásárlást a szőlész-borász társadalom.

A módosítás lényege, hogy azon szőlőtermelők, borászatok és felvásárlók, akik tíz tonna feletti mennyiségben adnak el vagy vásárolnak fel borszőlőt, három módon határozhatják meg az árakat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján.

A szőlőtermelők az előző három évben eladott átlagos mennyiség felére kötelesek szerződést kötni, ahogyan a felvásárlók is az előző három évben megvásárolt éves átlagmennyiség felét kizárólag szerződéses formában vásárolhatják meg.