Az elmúlt hetekben 29 végrehajtónak szűnt meg a megbízatása, az érintettek azért vesztették el az állásukat, mert nincs jogi diplomájuk, és az egyetemre sem iratkoztak be.

Az utóbbi időszakban csökkent Magyarországon a végrehajtók száma. – Jelenleg 190 szakember végzi el a szükséges feladatokat, a mögöttünk hagyott hetekben 29 végrehajtó vált meg tisztségétől – tájékoztatta a Magyar Időket a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Schadl György közölte: a jogszabály úgy rendelkezik, hogy 2017. december 31-én minden végrehajtónak rendelkeznie kellett jogi diplomával, ennek hiányában igazolnia kellett, hogy megkezdte egyetemi tanulmányait.

Annak a végrehajtónak, aki nem tud iratot felmutatni arról, hogy felvették és be is iratkozott, megszűnik a megbízatása – mondta a kar vezetője.

Mindeközben folyamatosan jelennek meg a végrehajtói álláshelyekre kiírt pályázatok.

– A szakmai közösség létszáma idővel eléri majd a 230-at, vagyis még nagyjából negyven szakembert kell kiválasztani pályázatok útján – közölte az elnök.

Mások mellett ügyvédek, végrehajtási ügyszakos bírák, közjegyzőhelyettesek, faktorcégek jogászai is versenybe szálltak a meghirdetett pozíciókért, ahogy pályázott egyetemi oktató is.