Jövő hétfőn 500 tejtermelőt várnak arra a demonstrációra, amelyen ötven tehénnel vonulnak majd a Kossuth térre.

A hazai tejágazat működését továbbra is fokozott mértékben sújtja az élelmiszer-hamisítás és az áfacsalás. Ha mindez még nem nem okozna elegendő problémát, egyes forgalmazók bizonyíthatóan olcsóbban adják a külföldi tejet, mint amennyibe az a származási országban kerül – olvasható az Agroinform.hu-n.

Az adótörvény-módosítással a friss folyadéktej 18 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentenék. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint azonban tej áfájával kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések elégtelenek. A csökkentés ugyanis mindössze a tej és tejtermékek 25-30 százalékát érintené. Szerintük az intézkedések nem biztosítanak kellő és hatékony fellépést az évek óta egyre növekvő áfacsalások ellen.

A tejtermelők nem tartják elegendőnek azokat az eredményeket, amelyekre a tüntetéssorozatukkal kívánták felhívni a hatóságok figyelmét. A Demonstrációs Bizottság tagjai szerint mind a kormányzati, mind a hatósági intézkedések elmaradása, valamint a nyerstej árának további csökkenése újabb lépést jelent az ágazatnak a jelenleginél is nehezebb helyzetéhez vezető úton.

A demonstráció ezúttal 500 tejtermelő részvételével  50 tehénnel május 23-án folytatódik. A gazdák a Parlament érintésével a Kossuth-téren át a Miniszterelnöki Hivatal elé vonulnak.