Hétfőn újabb régióban függesztették fel a mosógéppályázatok benyújtását. Kedden Budapesten várható nagy roham.

Kimerült a forrás, ezért határozatlan időre felfüggesztette a dél-dunántúli régióban a mosógépcsere pályázatok benyújtását – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. A régióban július 7-én 12 óráig lehet még pályázatot benyújtani.

Az Otthon melege program keretében meghirdetett, energia-megtakarítást célzó mosógépcsere pályázat július 1-jén, elsőként a nyugat-dunántúli régióban indult el. Azt szintén forráskimerülés miatt függesztették fel határozatlan időre.

Várható volt, hogy a mosógépcsere alprogram igencsak népszerű lesz. Aki pályázni akart, időben fel kellett, hogy készüljön, s ha nem volt elég fürge, mint látjuk: nem járt sikerrel. Internet nélkül eleve reménytelen volt a vállalkozás, a világhálón lehetett mosógép típust választani, mert csak a katalógusban szereplő 542 gép közül választhattak a pályázók. Az akcióhoz 297 regisztrált kereskedő csatlakozását fogadta el a minisztérium.

A cserére egyébként szeptember 30-ig lehet pályázatot benyújtani, régiónként más-más kezdési időponttal, de a végdátumot alighanem valamennyi régióban felesleges megjegyezni, hiszen egy-két órán belül elfogy a keret.

A pályázók a mosógép árának 50 százalékát kapják meg. A Nyugat-dunántúli régióban 49 millió 750 ezer forint volt a forrás, a Dél-dunántúliban 47 millió 350 ezer, míg Közép-Magyarországra (Pest megye és Budapest) 147 millió 350 ezer forint jut.

A mosógépcsere alprogramra összesen bruttó 500 millió forintot fordít az állam, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak, családonként egy pályázatot nyújthatnak be.

A mostani alprogram a sorban az ötödik, korábban hűtőt- és fagyasztógépet, kazánokat, nyílászárókat lehetett támogatással cserélni, valamint társasházaknak is kiírtak pályázatot.