A magyar egyetemisták és főiskolások többsége külföldi utazásai során is internetezik mobiltelefonján – derül ki egy friss kutatásból.

A Budapesti Metropolitan Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a tajvani I-Shou University közös kutatása során közel 200 magyar egyetemi hallgatót kérdeztek meg – írja a turizmus.com.

A magyar főiskolások és egyetemisták egyre nagyobb számban használják ki, hogy tavaly nyár óta külön díj nélkül használhatók a mobilinternetes csomagok az Európai Unió országaiban. A kutatás szerint tízből kilenc magyar hallgató szabadidős célból utazott tavaly április és szeptember között.

A megkérdezettek leginkább szülőkkel, testvérekkel, illetve partnereikkel vagy barátokkal, ismerősökkel töltötték az időt. A diákok többsége legalább egy hétig, közel ötödük pedig több mint két hétig volt távol otthonától.

A helyi idegenvezető-alkalmazások nem számítanak népszerűnek a fiatalabb generációk számára. Az online jegyvásárlást, mobilos online fizetést sem kedvelik kiemelkedően.

A legtöbb egyetemista hagyományos fényképezőgépet már nem visz magával. Többségük számára az okostelefon az elsődleges tájékozódási, kapcsolattartási és navigációs eszköz az ismeretlen helyszínek felfedezésénél.