A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint versenyképes termék lehet az alapszámla a bankoknál, a lakosság mintegy 20 százaléka nem rendelkezik bankszámlával, számukra jelenthet megoldást ez a konstrukció.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 csatornán elmondta: a bankszámlával nem rendelkezők 20 százalékos arányával Magyarország jelentősen el van maradva a nyugat-európai átlagtól, ott van olyan ország, ahol 40 százalékkal meghaladja a lakosság létszámát a bankszámlák száma. A kormányrendeletnek megfelelően az október közepétől elérhető alapszámla havidíja legfeljebb a minimálbér másfél százaléka (1575 forint) lehet.

Kitért arra, hogy a jegybank honlapján mindenki számára, nem csak az alapszámlára jogosultaknak elérhető egy bankszámlaválasztó alkalmazás, amelynél néhány egyszerű adatot megadva olcsó havidíjú bankszámlákat lehet találni. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy másik kormányrendelet a bankszámlaváltást könnyítette meg, az új banknál kezdeményezve a régi banktól egyszerűen át lehet hozni az összes közüzemi és egyéb megbízást. (MTI)