Az inflációs alapmutatók alakulása alapján a fogyasztói árak változása továbbra is kiszámítható mederben halad a jegybank véleménye szerint.

Változatlanul visszafogott környezetre utalnak az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott jegybank által számított alapmutatók, amelyek a fogyasztói árak júniusi éves mutatójával összhangban nem változtak az előző hónaphoz képest – közölte a honapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A KSH jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak éppen úgy, mint májusban, átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal mérséklődött – állapította meg az MNB. Az iparcikkek éves inflációs rátája mérséklődött májushoz képest, ám az elmúlt másfél év átlagánál továbbra is magasabb – írja elemzésében a jegybank. Mind a tartós, mind a nem-tartós iparcikkek árszintje szinte változatlan maradt. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, illetve a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

A piaci szolgáltatásoknál a korábbi éveknek megfelelő havi áremelkedés volt júniusban is, de összességében az árak visszafogott dinamikát mutattak. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak, míg a fel nem dolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje kis mértékben csökkent, amihez a szezonális termékek – friss zöldség és friss hazai és déli gyümölcs – árváltozása járult hozzá leginkább – állapította meg az MNB. (MTI)