Döntően a külföldi tulajdonban lévő vállalkozásoknál lehet számítani a munkaerő-kereslet növekedésére Magyarországon – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági kutatóintézetének legfrissebb felmérésében.

A magyarországi vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak: az egyenlegmutató 18 ponton áll, ennél magas értéket csak az előző félévben mértek 19 ponttal. Ezek szerint a következő hat hónapban továbbra is a munkaerő-kereslet erőteljes bővülésére lehet számítani a versenyszektorban.

A gazdasági ágak szerint vizsgálva az ipari és a kereskedelmi cégek bővülő munkaerő-kereslete emelhető ki (31, illetve 14 pont). A gazdasági szolgáltatást végző vállalatok esetében 10 ponton, az építőipari cégek esetében 4 ponton áll a mutató értéke.

A döntően külföldi tulajdonban álló vállalatok körében számíthatunk a leginkább a munkaerő- kereslet növekedésére (37 pont), a döntően hazai kézben lévő cégek (11 pont) és a részben külföldi tulajdonban lévő vállalkozások (12 pont) viszont a munkaerő-kereslet csökkenésére számítanak.

A vállalatokat exporttevékenységük szerint nézve elmondható, hogy a külföldön értékesítő cégek körében nagyobb munkaerő-kereslet várható, mint a belpiacra termelők esetében.

A 250 fő feletti létszám-kategóriákban lehet nagyobb mértékű munkaerő-felvételre számítani, ezen szegmensben a mutató értéke 29 pont, míg a kisebb, de legalább 10 főt foglalkoztató vállalatokat magukba foglaló csoportokban a munkaerő-kereslet szerényebb bővülése várható (10-49 fős: 8 pont, 50-249 fős: 17 pont). A legfeljebb 9 fős cégek körében a munkaerő-kereslet stagnálására számíthatunk (3 pont).