Az Európai Parlament idei témái közül kiemelt hangsúlyt kap idén a menekültválság kezelése és az EU klímamegállapodásban foglalt vállalásainak teljesítése. Fontos, hogy nagyobb hatáskört kapjanak a bűnüldöző szervek a terrortámadások kivédése érdekében, igazságosabb legyen a vállalati adózás az unióban, valamint hatékonyabb legyen a személyes adatok védelme.

Migráció

Az Európai Parlament az év elején fogalmazza meg álláspontját az Európai Bizottság menedékkérők áttelepítésére vonatkozó hosszú távú javaslatáról. Az abban megfogalmazott lépéseknek köszönhetően enyhülne a nyomás a menekültek legnagyobb részét befogadó tagországokon, valamint létrejönne egy új, határellenőrzéssel foglalkozó uniós ügynökség.

A képviselők szavaznak a biztonságosnak minősített országok listájáról, amelynek köszönhetően a jövőben gyorsabban bírálják el a menekültkérelmeket.

Biztonság és személyes adatok védelme

A tavalyi évben elkövetett terrortámadások után újra reflektorfénybe került a légi utasok adatainak használata, amely segítené a gyanúsítottak elfogását. A képviselők és a tagállamok kormányainak képviselői 2015 decemberében előzetes megállapodást kötöttek az utasadat-nyilvántartásról, következő lépésként plenáris ülésen szavaz az erre vonatkozó javaslatról az Európai Parlament.

A parlament és a tanács tavaly novemberben informális megállapodást kötött, hogy megerősítik az Europol szerepét, amely az EU egyik leghatékonyabb fegyvere a terrorizmus elleni fellépésben. Plenáris ülésen tavasszal szavaz róla a parlament.

A képviselők 2012 óta dolgoznak az uniós adatvédelmi reformon. Decemberben a parlament és az Európai Tanács informális megállapodást kötött az új szabályokról, így folyamatban van azok véglegesítése. A reform lehetővé tenné, hogy mindenki maga rendelkezhessen az online adatai felett.

Adórendszer és klímaváltozás

Az átláthatóbb adórendszer érdekében a nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik – javasolja a tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottság állásfoglalásában, amelyet már plenáris ülésen is megszavazott a parlament. 2016-ban a tavaly decemberben létrehozott „feltételes adómegállapítások és jellegükben vagy hatásukban hasonló egyéb intézkedések 2.” különbizottság viszi tovább a munkát ezen a területen.

A parlament vizsgálóbizottságot állított fel az autók kibocsátásmérési tesztjeire vonatkozó uniós szabályzás megsértésének vizsgálatára.

Decemberben 196 ország részvételével történelmi jelentőségű nemzetközi egyezmény született az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. Az Európai Parlament segítséget nyújt, hogy megvalósuljanak a megállapodásban foglalt vállalások és ennek kapcsán idén szavaz a kibocsátáskereskedelmi rendszerre, illetve a közúti járművek kibocsátására vonatkozó szabályokról.

Mi lesz még napirenden?

Az Európai Parlament egységes digitális piac előmozdításáról szóló jelentéséről januárban szavaznak az képviselők.

Az parlament folytatja a vizsgálódást a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi megállapodáshoz (TISA), illetve az EU–USA transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséghez (TTIP) kapcsolódóan.

Az képviselők lépéseket tesznek a körkörös gazdaság előremozdításáért, amely az újrahasznosítás mellett növelné a termékek élethosszát; valamint dolgozik az energiaunió kiépítéséért.