A szlovák elnökség hivatalos céljai: fenntartható migrációs- és menekültpolitika, gazdasági növekedés, elmélyülő együttműködés az egységes piacon. A képet szlovák EP-képviselők árnyalják.

Július 1-jétől Szlovákia tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az uniós országok munkáját a következő hat hónapban. Az ország célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható migrációs- és menekültpolitika kialakításához és a gazdasági növekedéshez, valamint elmélyítse az együttműködést az egységes piacon. A szlovák EU-elnökségnek emellett a brit népszavazás következményeivel is meg kell birkóznia.

Szlovákiának az Európai Parlament három legnagyobb frakciójában (néppárti, szocialista és konzervatív-reformer) vannak képviselői. Az Európai Parlament sajtósai a képviselőcsoportok vezetőit kérdezték.

Anna Záborská (néppárti)

A szlovák elnökség kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy mára egyenrangú partnereivé váltunk a nagy európai nemzeteknek. Tovább erősíthetjük ezt, ha a közigazgatás munkatársai és a politikusaink sikeresen tárgyalnak azokban a fontos témákban, amelyek nem csak a szlovák állampolgárok életére, hanem az egész EU számára kedvező hatással lennének.

Az elnökségünk alatt kezdődnek el a tárgyalások az Egyesült Királysággal az Unióból történő kilépésről. Mivel hasonlóra még nem volt példa, a folyamat nem csak a szlovák diplomácia, hanem az egész unió számára komoly kihívást jelent. Nehéz lesz egyszerre a megőrizni a gazdasági együttműködésből fakadó kölcsönös előnyöket, és megmutatni az országoknak és az állampolgároknak, hogy az EU-tagság sokkal többet ad egy egyszerű kétoldalú kereskedelmi megállapodásnál.

Vladimír Maňka (szocialista)

Az Európai Unióra jelentős nyomás nehezedik. Egyre növekszik a szélsőséges eszmék, nacionalista irányzatok és az euroszkepticizmus népszerűsége. A migrációs válság, az éghajlatváltozás, az energiaellátás biztonsága, az adóelkerülés, az adócsalás, a közös biztonsági és védelmi politika, a digitális unió, a roaming, a foglalkoztatás növelése, a kevésbé fejlett régiók és a fiatalok támogatása – ezek mind közös munkát és megoldást igényelnek. Az a célunk, hogy ellenállóbbá tegyük az uniót a külső és belső válságokkal szemben.

Fontos, hogy újra elnyerjük az állampolgárok bizalmát a közös európai projektek iránt. A brit népszavazás eredménye kapcsán fontos megjegyeznem, hogy nem olyan politikusokra van szükségünk, akik folyton feszültséget gerjesztenek és viszályt szítanak, hanem olyanokra, akik a saját egyéni érdekeik elé helyezik a közös érdeket.

Branislav Škripek (konzervatív-reformer)

A szlovák elnökség történelmi esemény, nem csupán azért, mert bemutathatjuk a hazánkat, de ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy megerősödjön az emberek EU-ba vetett bizalma. A Brexit hideg zuhanykent érte az Európai Uniót. Ez precedens a történelem során, amelyből valami újat kell tanulnunk. Brit konzervatív-reformer kollégáim célja az, hogy megreformálják Európát, amelyet teljes mértékben támogatok.