Az Európai Bizottság megbízásából mind a 28 uniós tagállamban felmérés készült arról, hogyan vélekednek az emberek a közös agrárpolitikáról.

A felmérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka szerint a közös agrárpolitika nemcsak a gazdálkodóknak, hanem minden polgárnak a javát szolgálja. A Magyarországon megkérdezettek körében még magasabb, 73 százalék az aránya azoknak, akik így vélekednek. Ami a közös agrárpolitika prioritásait illeti, az uniós polgárok 62 százaléka úgy gondolja, hogy az EU-nak a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállítását kellene kiemelt célként kezelnie. A magyar válaszadók 55 százaléka osztja ezt a véleményt. Csaknem ugyanennyien (51 százalék) tartják közülük fontosnak a megfizethető élelmiszerárak biztosítását.

Az eredményekből az is kiderül, hogy a polgárok többsége (55 százaléka) a gazdálkodók egyik legfőbb feladatát abban látja, hogy biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerekkel lássák el a fogyasztókat. A válaszadók mindegyik uniós országban, így Magyarországon is (52 százalékos arányban) ezt tekintik a gazdálkodók első számú feladatának. Míg azonban uniós szinten a megkérdezettek szerint a gazdálkodókra háruló második legfontosabb feladat a haszonállatok jólétének biztosítása, addig a magyarok második helyen azt ítélik lényegesnek, hogy a gazdálkodók minőségi termékek széles választékát biztosítsák a lakosság számára.

A közös agrárpolitikában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Ennek fontosságát a felmérés eredményei is alátámasztják: az uniós polgárok fele (a magyar válaszadóknak pedig a 34 százaléka) véli úgy, hogy a közös agrárpolitikának első helyen a környezetvédelmet és az éghajlatvédelmet kell szolgálnia, ami emelkedő tendenciát jelent a 2015-ben végzett hasonló felmérés adataihoz képest. Ezzel összhangban a bizottság a közös agrárpolitika következő programozási időszakára vonatkozóan olyan jogalkotási javaslatokat készít elő, amelyek nagyobb ívű célokat határoznak meg a környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén – olvasható a brüsszeli testület közleményében.