Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, amilyen a menekültválság vagy a Brexit-tárgyalások megkezdése.

Az Európai Parlament sajtósai máltai EP-képviselőket kérdeztek arról, hogy mit várnak az a következő fél évtől.

David Casa (néppárti)

„Málta egy olyan kulcsfontosságú időszakban veszi át az elnökséget, amikor az EU számos kihívással néz szembe. Választásokat tartanak Franciaországban és Hollandiában, az Egyesült Királyság pedig várhatóan az elnökségünk alatt aktiválja az 50. cikket. A Brexit kétségtelenül példa nélküli kihívás, és a tárgyalások módja befolyással lesz az EU jövőjére a következő évtizedekben.

A biztonság és a migráció ügye továbbra is kiemelt helyen kell, hogy szerepeljen az EU napirendjén. Bizakodó vagyok és azt remélem, hogy nagyobb figyelmet kap a Földközi-tenger térsége, hiszen a politikai és biztonsági kérdések, valamint az illegális migrációs utak még mindig nagy kihívást jelentenek, amelyekkel kapcsolatban döntéseket kell hozni.

A növekedés és munkahelyteremtés elsőrendű prioritás marad az EU egésze számára. Habár összességében nőtt a foglalkoztatás az EU-ban az elmúlt három évben, a régiók közötti egyenlőtlenségek még mindig magasak.”

Roberta Metsola (néppárti)

„Rengeteget dolgoztunk a máltai elnökség előkészítésén, nagyon büszkék leszünk rá. EP-képviselőként és máltai állampolgárként azt szeretném, ha a lehető legeredményesebb lenne ez az időszak Európa és az ország számára is. A következő hónapokban talán minden eddiginél jobban kell dolgoznunk azon, hogy közelebb hozzuk az EU-t az állampolgárokhoz és megerősítsük, hogy szükségünk van Európára és a számunkra oly kedves értékekre, amiket képvisel.

Európának olyanokra van szüksége, akik kiállnak mellette és remélem, hogy mi éppen ezt fogjuk tenni a máltai elnökség során.”

Theresa Comodini Cachia (néppárti)

„A legnagyobb kihívás, amit az EU-nak kezelnie kell, az az állampolgárok elkötelezettsége az uniós ügyek iránt, valamint az, hogy az intézmények többet tegyenek az emberek mindennapi problémáinak megoldásáért. Mindezt úgy mondom, hogy nem értékelem alul a Brexit és Trump megválasztása miatti kihívásokat.

Remélem, hogy a máltai elnökség kulcsszerepet játszik majd ezen a téren. Az egységes digitális piac előmozdításáért is tennünk kell.”

Alfred Sant (szocialista)

„A legnagyobb kihívás az, hogy jóhiszemű és megfelelő legyen a kommunikáció a tagállamok és az Egyesült Királyság között, amikor megkezdjük a tárgyalásokat a Brexitről. Az EU, mint ahogyan a világ többi része is, próbál úrrá lenni a példanélküli bizonytalanságon, amit ma tapasztalunk. Átlátható módon, mindenre ügyelve és kellő érzékenységgel kell kezelni ezeket az ügyeket.

Málta számára kihívást jelent, hogy az ország mérete és az elnökség által támasztott adminisztratív és politikai feladatok nincsenek arányban egymással, de biztos vagyok benne, hogy ez nem lesz gond. Mindent összevetve leginkább a bevándorlás és a Földközi-tenger térségének problémája területén szeretnék előrelépést látni.”

Miriam Dalli (szocialista)

„A legnagyobb kihívást a mostanában történt változások jelentik majd, ideértve a Brexitet is, valamint a tagállamok nemzeti választásait, amelyek megváltoztathatják az egész Európai Unió irányát.

Az elnökség prioritásai közül kiemelkedő az európai bevándorlási politika kérdése. Olyan menedékjogi rendszerre van szükség, amelyet a szolidaritás és a méltóság vezérel. A további prioritások közül a körkörös gazdaság, a károsanyag-kibocsátás, a roaming, valamint a wifi-hozzáférés kérdésén fogok dolgozni.”

Marlene Mizzi (szocialista)

„Első alkalommal az EU elnökségét betölteni mindig kihívást jelent a kis országok számára, főként ilyen viharos időkben, ez még inkább próbára teszi az erőnket. A következő hat hónapban az a legfontosabb, hogy az állampolgárokat helyezzük az EU napirendjének középpontjába. Európának el kell kezdenie hallgatni az állampolgáraira és azok aggodalmaira. A máltai elnökség alatt reményeim szerint előrelépés történik az olyan fontos területeken, mint a migráció, az egységes digitális piac, a biztonság és a társadalmi befogadás.”