Ösztönözzék a mobilitást és segítsék a fiatalok külföldi munkavállalását, fejlesszék az angoltanítást az iskolákban, egyszerűsítsék és harmonizálják a kezdő vállalkozásokra vonatkozó szabályokat.

Hogyan kezelnék a fiatalok a korosztályukat érintő főbb problémákat, mint a munkanélküliség, a háború, vagy a fenntarthatóság az EU-ban? Az Európai Parlament májusi ifjúsági rendezvényén (EYE 2016) Strasbourgban több ezer fiatal gyűlt össze, hogy megvitassák az EU előtt álló kihívásokat. Legfontosabb ötleteiket egy jelentésben foglalták össze, amelyet átadtak az EP-képviselőknek, hogy azokat az uniós jogszabályok kidolgozásakor is figyelembe vegyék.

Májusban egy hétvége erejéig átalakult az EP strasbourgi épülete, amikor 7500 fiatal vette birtokba, hogy Európa jövőjét és az őket érintő legfontosabb kérdéseket vitassák meg EP-képviselőkkel, a civil szféra és az üzleti szektor képviselőivel az európai ifjúsági rendezvényen.

Az EYE szervezői egy jelentésben foglalták össze a fiatalok ötleteit, amelyet most eljutattak az EP-képviselőkhöz is. Javaslataik között szerepel, hogy ösztönözzék a mobilitást és segítsék a fiatalok külföldi munkavállalását, fejlesszék az angoltanítást az iskolákban, valamint egyszerűsítsék és harmonizálják a kezdő vállalkozásokra vonatkozó szabályokat az uniós országokban.

A céljuk az, hogy a képviselők ötleteket merítsenek a jelentésből az Európa jövőjével kapcsolatos kérdések megoldásához és figyelembe vegyék a fiatalok nézőpontját az uniós jogszabályok kidolgozásakor is.

A jelentéshez Sylvie Guillaume (szocialista, francia), Mairead McGuinness (néppárti, ír), az EP alelnökei írták az előszót: „Biztosak vagyunk benne, hogy a képviselők ötleteket merítenek majd a javaslatokból. A fiatalok képesek változásokat elérni és a részvételük hozzájárul egy élénk európai demokrácia fenntartásához. Most az EP-képviselőkön a sor, hogy megragadják a lehetőséget és folytassák a párbeszédet Európa fiataljaival”.

A jelentést következő lépésként az érintett szakbizottságok vitatják meg októbertől.