Felújítási munkálatok helyett inkább új kórházakat kellene építeni az országban – mondják székelyföldi kórházigazgatók, miután Corina Creţu uniós biztos bejelentette: több millió euró lehívásra vár, de nincsenek fejlesztési tervek.

Románia 400 millió eurót hívhat le az egészségügyi rendszer fejlesztésére, ebből 150 milliót megpályáztak három regionális kórház építésére – Kolozsváron, Iaşi-ban és Craiován – írja a Krónika.

Így marad még 250 millió euró, amire nem léteznek projektek – hívta fel a figyelmet Corina Creţu, a regionális politikáért felelős uniós biztos. A keretből legalább 280 kórházat lehetne korszerűsíteni, a Krónika által megkérdezett székelyföldi kórházmenedzserek szerint azonban az uniós biztos által említett 250 millió euró semmire sem elég.

Rengeteg fejlesztési projekt van, ám teljesen elhibázott a román kormány egészségügyi rendszert fejlesztő stratégiája.

„Elsősorban arról kellene beszélni, hogy az európai uniós pályázatok kiírásával már két évet megkéstünk, ugyanakkor teljesen elhibázott a fejlesztési koncepció” – szögezte le András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója kifejtette, egészségügyi intézmények felújítására már nem is kellene költeni, inkább újakra lenne szükség, hiszen a hazai kórházak közel fele már 50 évnél régebbi.

„Ötven év alatt millió kórokozó baktérium befészkeli magát, azoktól nem lehet teljesen megszabadulni. Ugyanakkor ötven évvel ezelőtt teljesen mások voltak az eljárások, más technológiát használtak a belgyógyászatban, a sebészetben. Az akkor kialakított körülmények ma már teljesen elavultak. Most egészen más a hulladékgazdálkodás, légbefúvókat kellene beépíteni, automatizálni kellene az egész épületet” – részletezte az igazgató.

Az igazgató arra is rámutatott, hogy országos szinten a 250 millió euró elenyésző összeg, amikor egy digitális röntgengép vagy egy komputertomográf (CT) 80-100 ezer euróba kerül.