Mintegy százötven kiállító várja a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás látogatóit január 12. és 14. között – közölte az Oktatási Hivatal (OH).

A kiállítást a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Hallgatói Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. rendezi. Az eseményt idén is „hibrid” formában tartják: személyesen a Hungexpón, valamint online is látogatható lesz.

Az oktatási seregszemlén a pályaválasztás előtt állók és a továbbtanulás iránt érdeklődők interaktív programokon vehetnek részt, továbbá megismerkedhetnek a felsőoktatási intézmények nyújtotta lehetőségekkel.

A látogatók az intézmények hallgatóitól és munkatársaitól tájékozódhatnak a hazai egyetemek, főiskolák, szakképző iskolák képzéseiről; felmérhetik felvételi esélyeiket, és megismerhetnek különféle idegennyelv-tanulási, illetve ösztöndíj-lehetőségeket.

Az OH munkatársai a felsőoktatási felvételi eljárás részleteiről, a felvételi követelmények, pontszámítási szabályok változásairól tájékoztatják az érdeklődőket.

Idén a karriertervezés is kiemelt szerepet kap az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára.

Hankó Balázs közlése szerint a kiállításon a hazai és külhoni felsőoktatási intézmények mellett néhány külföldi intézmény is jelen lesz. Az érdeklődők találkozhatnak azokkal az ipari, gazdasági szereplőkkel is, amelyek együttműködnek az előbb említett intézményekkel.

Az államtitkár szólt arról, hogy tavaly mintegy 50 ezer látogatója volt a kiállításnak.

Idén a szakkiállításon a karriertervezés kiemelt szerepet kap: az érdeklődők abba is betekintést nyerhetnek, hogy a kiválasztott felsőoktatási intézmény milyen lehetőségeket, alapokat kínál a későbbi munkaerőpiaci sikerekhez.

A felvételi átalakítása kapcsán Hankó Balázs megjegyezte, 2023-tól az intézmények dönthetnek arról, hogy melyik szakhoz van szükség emelt vagy középszintű érettségire, ahogy arról is, hogy minimálisan mennyi pont szükséges a felvételhez. Lesznek egyéves mesterképzési szakok is, hogy még rugalmasabb lehessen a rendszer.

Az államtitkár kiemelte, hogy a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján a végzett diákok átlagosan 36 nap alatt helyezkednek el, és 80 százalékos bérelőnnyel rendelkeznek.

A felvételit érintő újdonságokkal a szakkiállításon is – ahol a tárca saját standdal lesz jelen – megismerkedhetnek az érdeklődők. A felvételi eljárásról emellett részletes tájékoztatás olvasható a felvi.hu-n.

A kiállítás részletes programja a https://www.educatioexpo.hu/ oldalon található.

(Forrás: MTI)