Októberben mindössze 4 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőtt a befektetési alapok vagyona, a hónap végén a Bamosz-tagok 6308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

A friss tőkebefektetések értéke 19 milliárd forinttal meghaladta a visszaváltásokat októberben. Az elmúlt hónapokban tapasztalt trend nem változott: a kötvényalapokból több mint 26 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 33 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona már jelentősen ezer milliárd forint alatt van, az ingatlanalapok vagyona pedig meghaladta az 1400 milliárd forintot.

A kötvényalapokból 26,6 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők, ezen belül a legtöbb tőke, 23,2 milliárd forint a hazai rövid futamidejű kötvényalapokból távozott. A kötvényalapok vagyona 2,7 százalékkal 930 milliárd forintra csökkent októberben.

Az ingatlanalapok gyarapodása tovább folytatódott, októberben közel 33 milliárdnyi friss tőke érkezett, amihez hozam is kapcsolódott, így a vagyon 2,6 százalékkal nőtt, meghaladta az 1413 milliárd forintot.

A pénzpiaci alapok vagyona jelentősen, 41 milliárd forinttal növekedett a hónap során, a friss tőke elsősorban a hazai likviditási alapokba érkezett a kategórián belül. A vagyon 6,7 százalékkal 682 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapokból 10,6 milliárd forintnyi tőke távozott, amit némileg ellensúlyoztak a pozitív hozamok, így a vagyon nagysága 2,3 százalékkal mérséklődött, 1011 milliárd forintra.

A részvényalapokba 1,4 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok nem alakultak kedvezően, így a részvényalapok vagyona 3 százalékkal 387 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapok vagyona mindössze 0,3 százalékkal mérséklődött, mintegy 118 milliárd forintot tett ki a hónap végén. A tőkekivonás megközelítette a 4 milliárd forintot, de a hozamok ennek egy részét kompenzálni tudták.

Az abszolút hozamú alapokból októberben 11 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők. A hozamok némileg korrigálni tudták a visszaváltásokból adódó csökkenést, így a vagyon nagysága csak 0,6 százalékkal csökkent, 1017 milliárd forintra.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál kisebb tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 1,6 százalékkal 342 milliárd forintra nőtt.

(Forrás: MTI)