A hamis vagy hamisított termékek Mekkája Románia: évente több mint 800 millió euró értékű hamis márkájú termék talál gazdára az országban.

Az emberek egy része azért vásárolja a sokszor nevetségesen olcsó árucikkeket, mivel az eredetire nem lenne pénze. Akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak belesétálnak a csapdába, amúgy pedig eredetinek hiszik a márkajelzést – írja a Krónika.

Minden euró, ami hamisított termékre megy el, ugyanakkora veszteséget okoz az eredeti márkát gyártó cégnek, ezek a pénzügyi veszteségek pedig mintegy 26 ezer ember állását sodorják veszélybe vagy számolják fel.

Az egyik legveszélyesebb hamisított termék egyben a legelterjedtebb is: a gyógyszerekről van szó. Évente 435 millió euró értékű hamisított orvosság talál gazdára Romániában. Emiatt csaknem 2300 állás szűnik meg, de ami ennél jóval súlyosabb, hogy a vásárlók egészségére hatalmas kockázatot jelentenek ezek a készítmények, amelyek nagy részét az internetről rendelik. Volt példa arra is, hogy gyógyszertárakban találtak hamisított orvosságokat.

Eközben a legtöbb munkahely megszűnéséhez a textiliparban is hatalmas méreteket öltő hamisítási láz vezet, ez a 140 millió eurós piac mintegy 20 ezer munkahelyet veszélyeztet. Volt példa arra is, hogy hamis ruhák, lábbelik bekerültek a plázákban a márkaboltok kínálatába, és eredetiként értékesítették azokat.

Találni hamis kozmetikumokat, szeszes italokat, sporteszközöket, játékokat, illetve ékszereket is.

A közelmúlt egyik legnagyobb botránya a nyári ötkarikás játékok idején robbant, amikor kiderült, hogy a román olimpiai csapat hamis márkajelzésű mezekkel utazott el Rióba. A leleplezés után a Román Olimpiai Bizottság elnöke, Alin Petrache be is jelentette lemondását.