Még az idén befejezik a moszkvai metró bekamerázását. A közbeszerzésen indult nagyokat megelőzte egy kis cég. Az üzlet 3,5 milliárd rubel.

Hiába indult a pályázaton a Rosztelekom és a Gazprom egyik leányvállalata, a moszkvai metróhálózat biztonsági kamerarendszerének felszerelésével a kevésbé ismert Akvariusz céget bízták meg – ők adták a legkedvezőbb árajánlatot.

A projekt előzetes költségvetését 3,6 milliárd rubelre saccolták, ám az Akvariusz vállalta, hogy 3,5 milliárd rubelért (14 milliárd forintért) elvégzi a munkát. A kiszivárgott hírek szerint olyan, a világpiacon ismeretlen kamerákat szerelnek majd fel, amelyekről például a Google vagy a Samsung nem is hallott.

Az orosz főváros metróhálózatában 188 állomáson összesen 5,5 ezer szuperkamera rögzíti majd minden utas arcát, a beszkennelt képeket a jelenleg hatályos törvények értelmében 30 napig őrizhetik meg. A rendszer képes lesz arra, hogy bizonyos személyeket a metróba lépés pillanatától külön figyeljenek. Az illetőt a fénykép alapján az utazás végéig nyomon követhetik.