A zenehallgatás egy hosszú autóutat nem csak hogy kevésbé unalmassá tud tenni, de az éberség fenntartásában is segíthet. Ugyanakkor a zene a balesetek esélyét is növelheti.

A zene önmagában nem jelent problémát, a zene fajtája és hangereje az, ami zavaró lehet – derül ki az Allianz Zene az autóban felméréséből. A tanulmány szerzője egy zenetörténész, aki azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy tartózkodjanak az erősen ritmikus, kemény vagy éles zenétől, helyette hallgassanak inkább egyszerű dallamú, ritmusú és szerkezetű dalokat – olvasható a Mabisz honlapján.

A túlzott hangerő zavarja a koncentrálást, csakúgy, mint az érzelmileg telített zenék és az olyanok, melyeknek dalszövege a vezető anyanyelvén íródott. Nem meglepő módon a csatornák közötti ugrálás sem ajánlott vezetés közben.

Az osztrák járművezetők körében készített felmérésből kiderül, hogy a vezetők 99 százaléka legalább alkalmanként hallgat zenét vezetés közben, 85 százalék pedig minden alkalommal, ha volán mögé ül. A megkérdezettek háromnegyede elsősorban pop zenét hallgat, amit a rock, a metál követ. Jazz, blues és klasszikus zenét kevesen hallgatnak. A legtöbben a rádiót részesítik előnyben a CD-vel és az MP3-mal szemben.

A zenét leginkább akkor kapcsolják ki, vagy halkítják le a vezetők, ha folyamatosan beszélgetnek a kocsiban, az esti vezetés vagy a rossz útviszonyok azonban nem igazán befolyásolják a zenehallgatási szokásokat. A megkérdezettek 9 százaléka mondta, hogy figyelmetlenné válik zenehallgatás közben az autóban.

Néha egyszerűen csak ki kell kapcsolni a zenét, különösen, ha nehéz vezetési körülmény adódik, vagy ha a forgalmi helyzet nem egyértelmű – ajánlja az Allianz.