Családi, baráti beszélgetések állandó témája, hogy ki mihez kezdene, ha váratlanul sok pénzt nyerne. Egy kutatásban a CIB Bank is feltette a kérdést, amelyre meglepő válaszok érkeztek.

„Mihez kezdene, ha kapna egymillió forintot?” – tette fel a kérdést a CIB Bank és a GfK a megtakarítási szokásokat vizsgáló reprezentatív felmérésében. A válaszadók 10 százaléka azt mondta, hogy a teljes összeget elköltené, míg a megkérdezettek 28 százaléka a teljes összeget félretenné. A legtöbben, 33 százalék, 500 és 750 ezer forint közötti összeget tenne félre az egy millió forintból.

Alaposan megváltozik a hozzáállás, ha növekszik az összeg: arra a kérdésre, hogy „Mihez kezdene, ha kapna 5 millió forintot?”, már csak a válaszadók 7 százaléka felelte azt, hogy elköltené az egészet. Az egymillió forintos kérdéshez képest azoknak a száma is visszaesett (28 százalékról 17 százalékra), akik hiánytalanul félretennék az 5 millió forintot. 42 százalék, ha nem is a teljes összeget, de 4 millió forintnál többet spórolna meg.

Attól függően, hogy mennyi pénzről van szó, változnak a befektetési döntések is. Egymillió forintnál a legtöbben (28 százalék) az állampapírt választanák, ötmillió forintnál viszont legnagyobb arányban (35 százalék) inkább az ingatlanbefektetést részesítenék előnyben.

A befektetési alapok hasonlóan népszerűek mindkét összeg esetében: 11, illetve 12 százalék voksolt erre a megtakarítási lehetőségre.