Jövő májustól Szlovákiában a légitársaságoknak kötelezően meg kell küldeniük utas listáikat és az utasok személyes adatait a rendőrségnek.

A jogszabály szerint az adatmegosztás kötelezettsége az egyes repülőjáratok gyakorlatilag minden adatára, illetve az utasok összes személyes adatára is vonatkozni fog, beleértve a telefonszámukat, e-mail címüket, hogy kikkel együtt és milyen gyakran repülnek, valamint hogy hol és milyen módon vásárolták repülőjegyet – írja a hirek.sk.

A légitársaságok az adatokat legkésőbb 24 órával az érintett járat indulása előtt kötelesek beszolgáltatni, s a beszállás után aktualizálniuk kell azokat. Az adatokat öt évig őrzik meg, majd megsemmisítik.

A szlovák kormány által szerdán jóváhagyott jogszabály-módosítást az Európai Parlament által 2016 áprilisában elfogadott irányelv átültetése tette szükségessé.

Az utasok adatainak összegyűjtését az uniós irányelv azzal indokolja, hogy azokra a terrorista és más jelentős bűncselekmények megelőzése, leleplezése és az elkövetőik után folytatott nyomozás céljaira van szükség. A szabályozás 2018. május 25-től lép hatályba.