Két éve minden nyolcadik ukránt foglalkoztatta a kivándorlás gondolata, ma már minden ötödik csomagolna. Sokaknak elegük van abból, hogy csak ígérgetik a reformokat.

Míg a kelet-ukrajnai események előtt többnyire a középkorú nők költöztek el az országból, az utóbbi két évben inkább a fiatal férfiak vándorolnak ki. A szociológusok szerint a férfiak nem a mozgósítás miatt hagyják el az országot, és nem is a gazdasági válság a fő ok – írja a kárpátalja.ma.

A tömeges migrációt leginkább az idézi elő, hogy elmaradtak az ígért reformok, továbbra is virágzik a korrupció, emiatt általánossá vált a kiábrándultság, a csalódottság.

Minden ötödik ukrán külföldre költözne, míg két éve minden nyolcadik gondolta így. Általában építkezéseken, a mezőgazdaságban és a szolgáltatási szférában helyezkednek el. Többségük nem akar visszatérni Ukrajnába.

Legszívesebben Németországba, Kanadába vagy az Egyesült Államokba költöznének, de ez a vágya csak keveseknek teljesül. Legkönnyebben Lengyelországban, Csehországban és Olaszországban találnak munkát. A háború ellenére sokan mennek Oroszországba is, ám ez a tendencia inkább a keleti megyékre jellemző.

Az elmúlt két évben egyre több kutató, tudós utazik külföldre. Amennyiben nem változik a politikai hozzáállás az országban, Ukrajnának jó esélye van arra, hogy Európa elszívja az ukrán értelmiséget.