Közel 50 százalékkal többen igényeltek eddig lakáshitelt 2015-ben, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés mértéke nagyon egybevág a lakáspiac idei 35-40 százalékos bővülésével, a két szegmens egymásra hatása nagyon jól érezhető. Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a jellemző futamidő továbbra is 15 év körül alakul.

Az idei év első 9 hónapjában 256 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok a háztartásoknak. Ez 48 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában és egyben a legmagasabb összeg 2009 óta.

A fellendülés nem meglepő, hiszen a lakáspiac is virágzik, a hitelből vásárlók aránya ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de az előző évekhez képest egyértelműen nőtt. „2015 első félévében, és a harmadik negyedévében is 20 százalék körül volt a fővárosban a lakásukat hitelből vásárlók aránya” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. – „Amíg a válság alatt csak alig minden tízedik vevő finanszírozta hitelből lakásvásárlását, ez az arány a lakáspiac magára találásával nőtt.”

Az MNB adatai szerint az átlagos hitelköltség mutató a lakáscélú hitelek esetében 5,64 százalék, de még ennél is olcsóbbak voltak a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú termékek, ahol csupán 4,6 százalék.. Az 1 és 5 év közötti kamatperiódusú termékek esetén 6,8 százalék, az 5 évnél hosszabb kamatperiódusúaknál 6,3-6,4 százalék az átlagos hitelköltség mutató. A 2008-at megelőző időszakban az euró és svájci frank devizahitelek átlagos hitelköltség mutatóinak legalacsonyabb szintje 5,5-6 százalék körül alakult, azaz a jelenlegi finanszírozási környezetben már olcsóbb hitelből finanszírozni a lakásvásárlást, mint a devizahitelek idején.

Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata szerint a hiteligénylők két nagy csoportra oszthatóak. Az ügyfelek egy jelentős része az olcsó (vagy legolcsóbb) hiteltermékeket keresi, azaz minél alacsonyabb kamatot és minél alacsonyabb törlesztő részletet preferál. Ilyen konstrukciók jellemzően a rövid, akár éven belüli kamatperiódusú termékek, akár 3-4 százalék körüli kamattal.

A másik csoportba tartozó ügyfelek a biztonságot, hosszú távú kiszámíthatóságot keresik, ezért inkább a drágább, de több éven – akár 10, vagy annál hosszabb időn – keresztül fix kamatozású terméket választják. Az ilyen hiteltermékek kamatai 5-6 százalék körül mozognak.

A folyamatosan csökkenő hitelköltségek miatt nem csak az új hitelekkel lehet olcsó finanszírozáshoz jutni, hanem gyakran megéri megvizsgálni a már meglévő hitel kiváltásának lehetőségét is. „Érdemes időről-időre felülvizsgálni a meglévő hitelek törlesztő részletét, összevetni azt az új hitelkínálattal” – mondta Bánfalvi László. – „A hitelkiváltással jelentős megtakarítás is elérhető havi szinten. A bankok örömmel várják a jó ügyfeleket, s nekik hajlandóak akár egyedi kedvezményeket is nyújtani. A kínálatot, pont az ilyen egyedi kedvezmények miatt, érdemes szakember bevonásával átnézni.”

A futamidőt tekintve az ügyfelek a lehető legrövidebb futamidőt preferálják, de ezt gyakran felülírják egyéb szempontok, így a jellemző futamidő 15 év körül alakul. A KSH statisztikái szerint a lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14,2 év volt 2015 első félévében. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáscélú hitelek átlagos összege 7,5 millió forint körül alakult, bár a budapesti belvárosban az átlagos hitelösszeg 2015 harmadik negyedévében a 10 milliót is meghaladta. Az igényelt hitel összege természetesen nagyban függ az adott területen jellemző ingatlanártól is, vidéken az ingatlanok ára kedvezőbb, ezáltal a felvett hitel mértéke is kisebb. Ráadásul vidéken többen igénylik a CSOK-ot, ami a felvett hitel összegét csökkenti. Általában az olcsóbb ingatlanok esetében az ingatlan árára vetítve magasabb a hitelösszeg aránya, míg a drágább ingatlanok esetében kevesebb hitelt vesznek fel. Ugyanakkor,ez utóbbi ingatlanoknál a hitel összege nagyobb, mint az olcsóbb lakásoknál felvette hitel esetében.

A KamaraOnline interjúját Déry Attulával, az Otthon Centrum vezető elemzőjével itt olvashatja.