A héten véget ér az idei kötelező biztosítási kampány. Az átlagosan 26 százalékkal emelkedő díjak hatására akár 160 ezren is lecserélhetik közülük biztosításaikat novemberben. A díjemelések ellenére minden ötödik autós talált magának kedvezőbb díjat és a 10 ezer forintos spórolás sem ritka.

Már csak négy nap és véget ér az idei kötelező biztosítási kampány. Az emelkedő díjak 5-8 ezer forintos átlagos többletköltséget okozhatnak jövőre az autósoknak, akik közül ennek hatására idén többen hagyják el biztosítójukat, mint tavaly. A Biztosítás.HU összesített adatai szerint a mintegy 910 ezer érintett személygépjármű-tulajdonos közül idén körülbelül 160 ezer váltó kerül ki, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az autósok növekvő számú elvándorlását a biztosítók között – öt év után idén újra – beindult verseny okozza, mert miközben a piaci díjemelkedés összességében jelentős mértékű, szép számmal akad olyan biztosító is, aki nem vagy csak minimálisan emelt előző évi díjain. Jelzésértékű, hogy a 2010 óta tartó csökkenést megtörve, idén először megint emelkedhet a novemberi váltók száma, miközben a bázis, a novemberi váltás lehetőségével érintett autósok száma tovább csökkent.

A biztosításaikról még nem gondoskodó autósoknak péntekig kell eldönteniük, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál. Az alkuszi portálokon elvben a szerződéskötést és a felmondást is intézik helyettük, de aki az utolsó pillanatra hagyja az ügyintézést, könnyen kicsúszhat a határidőből.