Óránként átlagosan egy pénzmosás gyanújára utaló bejelentést juttattak el az év első felében a különféle szolgáltatók az adóhivatal mellett működő pénzmosás elleni egységhez. Az ilyen ügyekben a hatóságok 190 milliárd forintot vontak el az érintettektől – írja a Magyar Idők.

Legtöbbször a hitelvilág szereplői, a bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más pénzügyi szolgáltatók adtak információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kötelékében működő pénzmosás elleni információs irodának – olvasható a Magyar Időkben.

Pénzváltók is küldtek bejelentéseket a szervezethez, miként néhány alkalommal ügyvédek, közjegyzők, valamint egyes ingatlanosok is a pénzmosás elleni egységhez fordultak. Idén, az első hat hónapban összesen majdnem négyezer jelzés érkezett.

Az irodához a múlt év azonos időszakában jóval többször fordultak a pénzügyi és más szolgáltatók: a mostani adat igencsak alulmúlja 2014 első felének 5700 bejelentésről szóló statisztikáját.

Büntetőeljárások megindulása miatt 180 milliárd forintot, továbbá harmincmillió eurót, valamint másfél millió dollárt helyezett biztonságba a hatóság. A fél esztendő alatt elvont összeg így – mostani árfolyamon, forintban kifejezve – összesen 190 milliárd körül mozgott.