Hintőporokat és babakrémeket ellenőrzött a fogyasztóvédelem. Míg az utóbbiak mind átmentek a teszten, az előbbi termékeknél huszonegyből hat olyan tartósítószert is tartalmazott, amelyet nem tüntettek fel a csomagoláson, és amely miatt nem is lehetne pelenkázott felületen használni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 21-féle hintőport és 19-féle babakrémet ellenőrzött, a hatóság arra volt kíváncsi, hogy ezek a termékek mennyi tartósítószert tartalmaznak, illete sor került a termékek mikrobiológiai vizsgálatára is. A vizsgált 40-féle termék közül hat esetében merült fel biztonsági probléma, mikrobiológiai szempontból a mintavételezett termékek mindegyike megfelelt – derült ki az NFH közleményéből.

Ahhoz, hogy a piaci forgalomba kizárólag biztonságos kozmetikumok kerülhessenek, a termékeknek meg kell felelniük a kozmetikai rendelet előírásainak. A bababarátként hirdetett termékek között is nagy feladatot jelent megtalálni azokat, amelyek valóban nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek például irritálhatják a kicsik bőrét. Ilyen összetevők például egyes felületaktív anyagok (olyan vegyületek, amelyek a zsírt és szennyeződést leoldják a bőrfelületről), irritáló illatanyagok, bizonyos tartósítószerek, vagy szintetikus színezőanyagok. Ezért volt szükség egy, a korábbinál szigorúbb, olyan szabályozásra, mely a lehető legnagyobb hatékonysággal reflektál a piac által kikényszerített verseny hátrányaira.

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák életében a bőrük egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett bőrterület. A vizeletből és a székletből kémiai anyagok szabadulhatnak fel, melyek megváltoztatják a bőr pH értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak. Ezt a problémát a jó nedvszívó-képességű nadrágpelenkák nagymértékben csökkentették, de továbbra is elengedhetetlen a babaápolási kozmetikumok használata. A jelenlegi vizsgálat tárgyát a kereskedelemben kapható, és leginkább a pelenkával fedett bőrterületet érintő termékek, – mint a hintőporok és babakrémek – képezték.

Az összesen 40-féle hintőpor és babakrém esetén azt vizsgálták a szakemberek, hogy a termékekben lévő tartósítószerek feltüntetésre kerültek a címkén, azok mennyisége megfelel az előírásoknak. Ellenőrzésre került az is, hogy a tartósítószermentesnek vagy parabenmentesnek jelölt termékek valóban azok-e.

A vizsgált 21-féle hintőporból egy esetben állapította meg az NFH, hogy olyan tartósítószereket tartalmaz, amelyek a címkén nem szerepelnek (a Cao Natur BABAHINTŐPOR Búzavirág és Körömvirág kivonattal). További három terméknél is az volt a probléma, hogy olyan tartósítószert tartalmazott, amely a címkén nem szerepelt, de emellett nem írták rá azt sem, hogy „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen”, ami jogszabályi kötelezettség (2-féle Dino Babahintőpor Kamilla és aloe vera kivonattal készítmény és Trompy TALCO PERFUMADO Babahintőpor).

További két esetben pedig a címkén nem jelölték, hogy a terméket „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen”. (Caola Kamillás HINTŐPOR és a Caola Kamillás HINTŐPOR narancsvirág kivonattal) Kétféle paraben használata 2015. október 16-tól a három év alatti gyermekek pelenkával fedett bőrfelületen való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő kozmetikai termékekben tilos. Minden egyéb esetben – ahol a kérdéses parabeneket alkamazzák – kötelező feltüntetni a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondatot.

A mintavételezett 19-féle babakrém esetén megállapítást nyert, hogy minden termék megfelelt a vizsgált követelményeknek. Mindkét termékkategóriánál sor került mikrobiológiai vizsgálatra is. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a szabvány szerint felállított követelményeknek mikrobiológiai szempontból valamennyi (összesen 40) mintavételezett termék megfelelt.

A vizsgált termékek listáját megtalálja ITT.