Ugyan az év elejéhez képest csökkent a következő egy évben beruházást tervező nagyvállalatok aránya, de így is a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést, amely előrelépést jelent az utóbbi években tapasztalt aktivitáshoz viszonyítva. A többség hitel nélkül, saját erőből fejleszt.

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatás eredményei alapján a kétmilliárd forintnál nagyobb éves árbevételű vállalatok beruházási szándékánál egyelőre nem látható egyértelmű trend, sokkal inkább a hektikusság jellemző. Az év eleji kiugróan pozitív eredmény után visszakorrigált a beruházási hajlandóság, jelenleg minden második hazai nagyvállalat tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a bank felméréséből.

A csökkenés ugyan jelentősnek mondható, ez az arány azonban még mindig kedvező az elmúlt két évhez viszonyítva – mondta el Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője. Ha azonban megnézzük a konkrét célokat, a megvalósítandó beruházásoknál erőteljesen visszaestek a hosszabb távon gazdasági bővülést elősegítő beruházások, mint a technológiai fejlesztések és a kapacitásbővítés – tette hozzá a szakember.

Habár továbbra is a technológiai fejlesztések állnak az élen, hiszen mindegy negyedik vállalat készül ilyen jellegű beruházásra, ez elmarad a korábban jellemző 30 százalékos aránytól. Kapacitásbővítésben jelenleg a nagyvállalatok 15 százaléka, míg az értékesítés fejlesztésben közel minden tizedik cég (11 százalék) gondolkodik.

Öröm az ürömben, hogy bár a beruházások értékén a nagyvállalatok többsége (65 százalék) nem kíván változtatni a következő egy év során, több mint minden negyedik cég (27 százalék) növelné az erre fordított kiadásait – szemben az egy évvel ezelőtti szándékhoz képest, amikor a vállalatok csupán ötöde tervezte növelni fejlesztésre fordítandó kiadásait.

A megkérdezett vállalatvezetők nyilatkozatai alapján a külső finanszírozás igénybevétele a cégek többségére nem jellemző az előttünk álló egy évben, beruházásaikat főként saját forrásból kívánják megoldani, a vállalati hitelállomány látványos bővülése így nem várható az adott időszakban. Ugyan év elejéhez képest közel dupla annyi cég (kielnc százalék) kíván felvenni hosszú távú hitelt, a külső finanszírozás iránti igény továbbra is alacsony, és leginkább belső forrásokra támaszkodnak a vállalatok – tette hozzá Peter Roebben.