Minden eddiginél nagyobb alapterületen, 8000 négyzetméteren nyílik meg csütörtökön az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, amely négy napon át, csaknem 30 ország több mint 500 művészének több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületében.

Világszerte számos művészeti vásár megszenvedte a járványhelyzet hatásait, az Art Market azonban mindebből megerősödve került ki és tovább erősítette nemzetközi pozícióit – hangsúlyozta a rendezvény sajtóbejárásán az Art Market alapító-igazgatója.

Ledényi Attila elmondta, hogy a vásárra minden korábbinál nagyobb számú kiállító jelentkezett, így hiába növelték a rendezvény területét, közel sem tudtak minden kiállítói igényt kielégíteni. Végül 4 kontinens 26 országából 116 kiállító galéria, művészeti intézmény és projekt több mint 500 alkotó több ezer munkáját mutatja be a Bálna Budapest 4 emeletén.

A hagyományokhoz híven külön szekciót kap a fotóművészet Art Photo Budapest nemzetközi fotóművészeti vásár néven – közölte Ledényi Attila, aki a kísérőprogramok közül kiemelte az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferenciát és a 360 Design Budapest kiállítást is.

Ebben az évben Szerbia lesz az Art Market díszvendége. A MOST.SERBIA fesztiválon a Bálnában tucatnyi szerb galéria és művészeti intézmény mutatkozik be, külső helyszíneken pedig kiállításokkal egészül ki a program. Az Andrássy úti Q Contemporary Mira Brtka életművéből válogat, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a Belgrádi Szépművészeti Egyetemmel együttműködésben lesz látható kiállítás, szerb magángyűjtemények anyagából a csepeli Szőke Gábor Stúdióban nyílik kiállítás, míg a Magyar Műhely Galéria tárlata a határ két oldalán élő kisebbségek alkotóira koncentrál. Az Inside Art konferencia külön napot szentel a szerb kortárs képzőművészetnek.

A MOST.SERBIA fesztivált Maja Gojkovics szerb miniszterelnök-helyettes személyesen nyitja meg.

Az idei programok között kiemelt figyelmet kap a kortárs dizájn és képzőművészet kapcsolata. Ezt a témát vizsgálja mellett a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 360 Design Budapest elnevezésű dizájnkiállítása, míg az Art Photo Budapesten az alkalmazott (divat)fotó és a fotóművészet közötti kapcsolódási pontokat mutatja be az MDDÜ-vel együttműködésben létrejövő válogatás.

Jól mutatja a dizájn és a képzőművészet szoros kapcsolatát az egyik legismertebb kortárs képzőművész által tervezett, 99 darabban elkészült BMW 8X Jeff Koons gran coupé modelljének egy földszinten elhelyezett példánya, de látható lesz egy BMW i7 elektromos luxuslimuzin is, amely kampányának vizuális világa a legendás brit fotós, Nick Knight nevéhez fűződik – közölte Salgó András, a BMW Magyarország kommunikációs vezetője.

Kósa Jázmin Aglája, az Art Market kiállítási kapcsolatok vezetője elmondta, külön emeleten mutatkoznak be a művészeti projektek, a képzőművészeti galériák és az Art Photo anyaga.

Az Art Market nemzetközi elismertségét mutatja például az erős német jelenlét: idén hat németországi galéria bérelt standot – emelte ki Kósa Jázmin Aglája. A regensburgi Art & Affair például az egyik legismertebb kortárs német alkotó, Markus Lüpertz munkáiból mutat be válogatást, a kölni Koppelmann pedig német és magyar művészek képeit egyaránt kiállítja.

Nemzetközi anyaggal érkezett a Várfok Galéria is, amelynek standja az idén 101 éves Francoise Gilot művei köré épül, de mások mellett Mulasics László egy művészettörténeti jelentőségű vászna is helyet kapott itt.

Az osztrák-magyar Knoll Galéria kiemelt műtárgya Birkás Ákos egy 1984-es munkája, a Deák Erika Galéria mások mellett az idén 80 éves Nádas Péter író, fotográfus néhány felvételét is elhozta, a Darwin Buffet Art Lab pedig Milorad Krstic nőket bemutató, friss alkotásaiból válogat.

A régió egyetlen fotóművészeti vásáraként rendezik meg idén is az Art Photo Budapestet, ahol a díszvendég Szerbia kiállítói külön szekcióban mutatkozhatnak be. A Koppelmann Galéria az Art Photón is saját standot bérelt; itt Miron Zownir nyolcvanas-kilencvenes években Moszkvában, New Yorkban és Berlinben készült felvételeivel találkozhat a közönség.

Kósa Jázmin Aglája kiemelte, hogy idén mind az Art Market, mind az Art Photo köszönthet ukrán kiállítót. A MYPH standja a mikolajivi fotósiskola és alkotóközösség munkáiból válogat. A stúdiót vezető Szergej Melnicsenko elmondta: a művészeti élet a háború ellenére sem állt le Ukrajnában, ám a rendkívüli körülmények dokumentálása természetesen most nagyobb hangsúlyt kap a fotóművészetben is.

Lugosi Lugo László monumentális projektjének szenteli standját az Equilibrium Art Collection: a fotográfus 2008-tól tíz éven át örökítette meg a Budapest falain található graffitiket, ebből a 3500 felvételt számláló anyagból látható a Bálnában egy tíz darabos válogatás.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mesterszakos hallgatóinak a családi örökséget kutató munkáiból rendez bemutatót, a Buenos Aires-i Wunsch argentin női művészek provokatív fotográfiáit hozta el Budapestre, a Festival La Glacilly – Baden Photo anyaga pedig a menekülni kényszerülők előtt tiszteleg.

A kortárs képzőművészeti vásár teljes programja a https://artmarketbudapest.hu/hu/ honlapon érhető el.

(Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)