A 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, Magyarországon ez az arány 71 százalék volt.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság a mai napon közzétette éves jelentését a fürdővizek minőségéről. A 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96 százaléka megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimumkövetelményeknek.

A jelentés megerősíti azt a 40 éve tartó töretlen tendenciát, hogy az európai tengerpartok és fürdőhelyek vize egyre tisztább. A dokumentum azt vizsgálja, hogy kimutatható-e a fürdővizekben a háztartási szennyvízből vagy állattartásból származó fekáliás szennyeződés. A több mint 21 ezer tengeri és édesvízi fürdőhelyen vett vízminták elemzéséből az is kiderül, hogy a vízminőség valószínűleg hol lesz a legjobb idén nyáron.

Magyarországon 2016-ban 253 fürdőhelyet azonosítottak és összesen 1003 vízmintavételt végeztek, amelyek alapján elkészült a minőségi besorolás. A fürdőhelyek közül 211 elfogadható minőségű, közülük 179 kiváló (71 százalék). Csupán 4 fürdőhely kifogásolható vízminőségű, 38 fürdőhely esetében pedig a minőségi besorolás nem volt lehetséges – olvasható az Európai Bizottság közleményében.