Jövő évtől drágábbak lesznek az új és a régi biztosítások is Szlovákiában. Az autókat, a lakásokat és az utazást érinti a drágulás. Minden biztosításból 8 százalékot kap az állam, az embereknek 12 százalékkal drágulnak a biztosítások.

„Mondják meg nekem, hol vesszük el az egyszerű emberek pénzét? – kérdezte nemrég Robert Fico szlovák kormányfő, majd válaszolt a kérdésre: „Sehol. Mi ott keressük a pénzt, ahol van, a gazdagoknál, a bankokban és a monopóliumokban” – írja a hirek.sk.

Múlt szerdán megszavazta a kormány, hogy minden biztosításból, amely nem életbiztosítás, speciális járulékot fizessen a biztosított. És minden ember, akinek háza, lakása, autója van, vagy hegyekbe utazása előtt akar biztosítást kötni, többet fizessen.

A változások januártól lépnek hatályba, az állam azzal számol, hogy évente 56 millió eurót gyűjt be a biztosítások járulékaiból. A biztosítók még mindig bíznak abban, hogy a politikusok visszalépnek a tervüktől.

A 8  százalék nagyságú új járulékot minden biztosításból (kivéve az életbiztosításokat) meg kell fizetni.

Ide tartozik a ház-, lakás-, háztartás-, felelősségbiztosítás, a balesetbiztosítások, utasbiztosítások, de azok a biztosítások is, amelyeket a cégek fizetnek, hogy megvédjék vagyonukat. A kötelező, szerződéses biztosításokból eddig is kellett járulékot fizetni, azokat nem érinti a változás.

A biztosítóknak háromhavonta kell elküldeniük a járulékokat, először jövő áprilisban. Minden biztosításból kell járulékot fizetniük, vagyis azokból is, amelyeket még a változás előtt kötöttek az emberek.