Szemben a korábbi tíz százalékkal ma már a diákok 30-40 százaléka vállal valamilyen munkát az iskola mellett. Ezzel párhuzamosan az órabérek is növekedésnek indultak.

Jelenleg a diákok nagyjából negyven százaléka vállal valamilyen munkát, míg ez az arány korábban mintegy tíz százalék volt – idézi a Népszabadság Simon Balázst, a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő DiákÉSZ főtitkárát. A cikk szerint az arány emelkedése nem jelenti azt, hogy többen dolgoznának, ugyanis a diákok száma csökkent, ráadásul a felsőoktatási intézményekben megszigorodtak a jelenléti szabályok, vagyis kevesebb lett a munkára fordítható szabadidő is.

Kott Zoltán, a Meló-Diák igazgatósági tagja úgy becsülte, hogy a nyári hónapokban jellemzően harminc százalékkal többen dolgoznak, pedig az év más időszakaiban is lenne igény a diákmunkára. Az iskolaszövetkezetek felmérései szerint így is évente 130 ezren végeznek hosszabb-rövidebb ideig valamilyen munkát, a megrendelők száma pedig folyamatosan gyarapszik.

Ezzel párhuzamosan körülbelül egy éve kezdtek nőni az órabérek. Amíg korábban szerencsésnek mondhatta magát, aki minimálbér körüli óradíjért el tudott helyezkedni, jelenleg a kevésbé jól fizető térségekben is 630-640 vagy ezek fölötti összeg a diákmunkások óradíja. Budapesten pedig 740-750 forint alatt garantáltan nem találnak diákmunkásokat a cégek – derül ki a cikkből.