Értékben mintegy 13 százalékkal, alkalmat tekintve pedig 23 százalékkal többet vásároltak bankkártyával a Sberbank Magyarország ügyfelei az idén októberig, az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A pénzintézet legfrissebb, 2016 októberi adatai alapján az ügyfelek átlagosan 8395 forintot fizetnek kártyával egy vásárlás alkalmával. Az országon kívüli kártyahasználat pedig 31 százalékkal nőtt elemzésük szerint, az ügyfelek elsősorban szállodai számlájukat, valamint éttermi fogyasztásaikat fizetik kártyával.

A pénzintézet rámutatott arra is, hogy a magyarországi bankautomatás (ATM) készpénzfelvételek száma a tavalyi évhez képest csökkent, a felvett – átlagosan mintegy 94 000 forintnyi – összeg nem változott. Külföldön viszont a tavalyi évhez képest 13 százalékkal többen, átlagosan 354 eurónak megfelelő összeget vettek fel ATM-ből, ami 72 százalékkal több 2015 azonos időszakához képest.

Az elemzés beszámolt az ügyfelek internetes vásárlási szokásairól is, 2016 októberéig 38 százalékkal több vásárlás történt közvetlenül online kereskedőnél, és 25 százalékkal magasabb összeget költöttek az előző év azonos időszakához képest. Az elemzés a Sberbank, mintegy 50 000 lakossági ügyfelének kártyahasználati vizsgálatával készült. (MTI)