Többmilliós áremeléssel számolhat a zömmel CSOK-os vásárlói kör a készházpiacon.

Egy átlagos méretű, 80-100 négyzetméteres épületet a mostaninál legalább 4 millió forinttal lehet majd drágábban felépíteni, ha újból a 27 százalékos áfát kell alkalmazni.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke, Kárpáti József a Világgazdaságnak elmondta, hogy a tagozat tagvállalatainál a teljes újlakás-piacinál jóval nagyobb, bőven 50 százalék fölött van a CSOK-os vásárlók aránya.

Az 5 százalékos áfa megszűnése az amúgy is drágulás előtt álló újlakás-piacot vágja mellbe, amelyen 2020-tól csak a közel nulla energiaigényű épületekre adnak majd használatbevételi engedélyt.

Készházas árfolyamon ez azt jelenti, hogy a mostani 300 ezer forint körüli négyzetméterárak már attól 350 ezerre emelkednek, hogy megújuló energiaforrásokkal – hőszivattyúval, napelemekkel és egyéb innovatív, környezetbarát megoldásokkal – kell az épületeket felszerelni.

Az 5 százalékos áfa kifutása épp a szerényebb anyagi lehetőségű, legfeljebb 80-90 négyzetméteres házra vágyókat ijesztette meg igazán. Ők most is keresik a mielőbbi, az 5 százalékos áfával érvényes megoldást az amúgy is telített piacon. 2019-es vállalási határidővel azonban már alig található kivitelező.