A következő három évben a Balaton, a Sopron–Fertő, valamint a Tokaj–Felső-Tisza–Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben tervezett projektek megvalósításához 117 milliárd forintot biztosít a kormány – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Balatonfüreden.

Soha nem látott mértékű fejlesztési forrás áramlik a Balatonhoz, és ha ezt sikerül összefogással jól felhasználni, az üdülőrégió a következő húsz évben Európa egyik legdinamikusabban fejlődő, legélhetőbb turisztikai térségévé válhat – mondta Guller Zoltán.

A balatoni fejlesztési csomagról kifejtette: alapvetően életminőség-fejlesztési programról van szó, amely egyebek közt infrastrukturális, víz- és ivóvíz-minőségi, közlekedési fejlesztéseket, jelentős turisztikai programokat tartalmaz – olvasható a Magyar Időkben.

– Minden turisztikai fejlesztésnél odafigyelünk arra, hogy a helyiek életminősége is javuljon, nem szabad Barcelona vagy Velence hibájába esnünk, ahol a helyiek már a turisták ellen tüntetnek – fogalmazott a szakember.

Az MTÜ balatoni közlekedéssel kapcsolatos programjának központi eleme, hogy háttérbe szoruljon az autós közlekedés a tó térségében.

Ennek érdekében elsősorban a kerékpáros-, a hajós és a tömegközlekedést fejlesztik a jövőben.

A belső égésű motorral hajtott hajókat kitiltanák a Balatonról, a jövőben csak elektromos motorral hajtott vízi járműveket lehetne használni a tavon. A szabályozás a vitorlásokat nem fogja érinteni. Guller Zoltán beszámolt a már folyamatban lévő balatoni strandfejlesztésekről is, amelynek során 55 balatoni strand újulhat meg még az idén közel kétmilliárd forintból.