Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közölte, hogy közbeszerzési eljárást indított a dohánytermékek nyomon követési rendszerének kialakítására, melynek becsült értéke 4 milliárd forint.

A ND közleménye szerint ugyanis a Magyarországon forgalomba kerülő dohánytermékek egyedi azonosító kódokkal történő ellátásához a dohánypiaci szereplők – kódkibocsátó, gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők – által közösen használt informatikai rendszer beszerzésére és üzemeltetésére van szükség.

A zrt. emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2019 májusától – több ütemben – az Európai Unió valamennyi tagállamának előírja a dohánytermékek (cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka) nyomon követési rendszerének alkalmazását. A rendszer bevezetésével az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési láncát megfigyelhetik.

A rendszer lényege, hogy minden, az EU területén gyártott és oda behozott gyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, ennek segítségével láthatóvá válik a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a kiskereskedelmi forgalomba kerülésig – olvasható a közleményben.

A zrt. kiemelte, hogy a rendszer határidőben történő bevezetése érdekében hazánk az elsők között csatlakozott azokhoz a tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.

(NT)