Őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. 1,6 milliárd forintot spóroltak több mint ötezer munkavállalón, és 870 millió forint áfát csaltak el. Az irányítók előzetes letartóztatásban vannak.

Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése – olvasható a NAV honlapján.

A megrendelő cégek által megbízott fővállalkozó társaságok a vállalt feladatok teljesítésére alvállalkozókat bíztak meg. A bűnszervezet irányítói az alvállalkozók alá további cégeket szerveztek: a munkaerő-kölcsönző cégekhez bejelentették a dolgozókat, és külön erre a célra alapított cégeken keresztül kivették a pénzt, nehogy a munkaerő-kölcsönzők bankszámláin pénzmozgás legyen. Az áfával is csaltak, ugyanis a láncolat tagjai közötti ügyletekről számlák is készültek.

Az alvállalkozói számlák áfatartalmát a láncolat magasabb szintjein lévő cégek elcsalták. A készpénzben felvett pénz egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek.

A bűnszervezet titkos irodát tartott fent, és profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózat kiépítésével próbálta elrejteni fekete könyvelését. Jól szervezetten, hierarchikus rendszerben dolgoztak.

A NAV száz pénzügyi nyomozója, pénzügyőrökkel és adórevizorokkal kiegészülve Budapesten és hat megyében hetvennégy helyszínen tartott házkutatásokat, ellenőrzéseket. Készpénzt foglaltak, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak eddig több százmillió forint értékben.

Húsz gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az irányítást végző házaspár, két társuk és az informatikai hálózatot kiépítő férfi előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.