Jelentős terhet vett le a kispénzű családok és a nyugdíjasok válláról az áfacsökkentés. A kereskedők tapasztalatai szerint az alacsonyabb árak hatására a korábbiaknál több fogyott a termékekből.

Az adatok azt mutatják, hogy a kereskedelem nem nyelte le az alacsonyabb forgalmi adóból származó különbözetet, a fogyasztók pedig még ma is olcsóbban juthatnak hozzá bizonyos árukhoz – írja a Magyar Idők.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a sertés- és baromfihús, valamint a tej és a tojás fogyasztói ára egyaránt alacsonyabb. Míg 2015 decemberé­ben egy kiló karajt 1610 forintért lehetett megvásárolni, a vásárlóknak egy hónappal később átlagosan 1360 forintot kellett adniuk érte.

A Spar Magyarország tájékoztatása szerint a januári áfacsökkentést követően a legnagyobb mértékben – 15-20 százalékkal – a baromfihús iránti kereslet ugrott meg, a tojás forgalma 10-15 százalékkal, a tejé pedig 5-10 százalékkal bővült. Sertéshúsból az előző év elején fogyott a legtöbb, akkor a 2015-ös átlaghoz képest 20-25 százalékkal ugrott meg a kereslet.

Az előzetes kormányzati becslések szerint a sertéshús áfájának mérséklése 25 milliárdot hagyott a magyar családok zsebében, az idei áfacsökkentés pedig további 59 milliárd forint megtakarítást jelent. A tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint a várható megtakarítás mértéke.