Nem tett le a kormány arról, hogy tíz százalék alá csökkentse a személyi jövedelemadó kulcsát – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

– Az utóbbi hónapokban jelentős köztehercsökkentésről született döntés, ezúttal azonban nem az szja-t, hanem a munkáltatók adóterhét enyhítettük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály.

Le kell zárni Magyarországon az olcsó bérek korát, tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat – közölte a tárcavezető.

Ezért a kormány tavaly megállapodást kötött a munka világának szereplőivel arról, hogy ha a munkaadók érdemben emelik a dolgozók juttatásait, az állam lemond az adó egy nagyobb részéről.

A miniszter a jövőről szólva azt mondta: az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügye nem került le a napirendről. A kérdéssel jövőre újra foglalkozik majd a kormány.

– Az újabb adócsökkentésnek megvannak a feltételei – jegyezte meg. Szükség van arra, hogy a magyar gazdaság növekedése markáns legyen. Erre – a jelenlegi számok, viszonyok alapján – minden esély megvan, hiszen idén négy százalék feletti bővülést produkálhat a honi gazdaság.

Varga szerint az is elengedhetetlen, hogy tovább zsugorodjon a hazai illegális, adófizetés nélkül működő szféra.