Október 1-jével Mike László lett az új országos tisztifőgyógyszerész – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

A szakember, aki eddig a tisztifőgyógyszerészeti főosztály élén állt, gyógyszerész, jogász, okleveles egészségügyi menedzser és gyógyszerügyi szervezés és igazgatás szakképesítéssel rendelkezik. Első diplomáját a szegedi gyógyszerészi karon szerezte, majd jogi területen folytatta tanulmányait, jogászi végzettséggel is rendelkezik. 

Először gyógyszerészként helyezkedett el egy közforgalmú gyógyszertárban, majd 2005-től az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerészjogi szakmai tanácsadójaként is tevékenykedett. Eddigi szakmai tevékenysége alatt sikerült kialakítania – többek között – a Magyarországon több kórházra kiterjedő közös gyógyszer- és egyéb egészségügyi fogyóanyag-beszerzési rendszert, illetve Közép-Kelet-Európában beindított egy átfogó, minden gyógyszerformára kiterjesztett, transzparens automatizált kórházi gyógyszerellátási rendszert is.

Az új tisztifőgyógyszerész kinevezése kapcsán azt mondta, elkötelezett abban, hogy egy szakmailag felkészült, emberséges, segítőkész, problémamegoldó és problémát átlátó, piaci, verseny- és egyben igazi szolgáltató szemlélettel rendelkező, a „valós élet talaján mozgó”, ugyanakkor hatékony és eredményes tisztigyógyszerészi rendszer működjön mihamarabb Magyarországon.

Az alapvető szemléletváltáshoz és bizonyos módszertani változtatásokhoz azonban időre van szüksége, ezek első jeleit reményei szerint mihamarabb észlelni fogják a gyógyszerészek.

Horváth-Hutás Tamás eddigi, megbízott tisztifőgyógyszerész Mike László helyetteseként dolgozik tovább. (MTI)